sobota 14. února 2009

Spermicidy

Co jsou to vlastně spermicidy? Spermicidy jsou formou antikoncepce a mají za úkol se postavit do cesty spermiím a zamezit jim v jejich poslání, tedy oplodnění vajíčka. Spermicidy jsou používány buď samostatně a nebo v kombinaci s bariérovou ochranou.
Spermicidy, které jsou používány s bariérovou ochranou, jsou na tuto ochranu naneseny a fungují tedy jakási pojistka pro případ jejího selhání. Onou bariérovou ochranou, sníž jsou asi nejčastěji spermicidy užívány, je jednoznačně kondom.
V druhé způsobu, jakým mohou být spermicidní látky použity, je jejich samostatné použití, tedy použití bez bariérové ochrany. V tomto případě se spermicidy používají ve formě krému, pěny, čípků či tablet. Jako nejúčinnější formou pro tuto kategorii jsou označovány výrobky na bázi pěn a krémů. Které překryjí čípek a vaginální stěny. Často zmiňovanou nevýhodou je nutnost aplikace těchto přípravků v dostatečném časovém intervalu, dle vybraného druhu přípravku, před pohlavním stykem.
Za zmíňku také stojí spermicidní látka nonoxynol-9. Ten se užívá jak u látek, které se aplikují samostatně, tak v kombinaci s bariérovou ochranou, kondomem. Tato látka, nonoxynol-9, si v minulosti vysloužila i naději, jako látka zabraňující nákaze infekcí HIV. Bohužel se tato naděje nepotvrdila. Co hůř, následně bylo zjištěno, že nonoxynol-9 dráždí genitální sliznice a ve spojení s mechanickým namáháním, které při pohlavním styku vzniká pak může dojít i k prasklinkám na genitáliích, které mohou sloužit jako vstupní brána pro infekce pohlavně přenosných chorob a to včetně infekce viru HIV. Proto také Americký Úřad pro potraviny a léčiva (FDA) vydal nařízení, kterým nařizuje výrobcům, jejiž produkty obsahují nonoxynol-9, že takovéto produkty musí být označeny nápisem, který na tuto skutečnost upozorní a zároveň výslovně uvede, že se nejedná o látku, která by mohla bránit přenosu infekce virem HIV.
K výše uvedenému nařízení FDA se připojili i mnozí z předních kprodejců kondomů a v současné době nenabízí ve svém sortimentu produkty se spermicidními účinky. O této skutečnosti se můžete přesvědčit u prodejce kondomů CondomJungle.com, konkrétně v kategorii styly kondomů, CondomJungle – spermicidní kondomy.
Zdraví
KondomTym

Žádné komentáře:

Okomentovat