středa 11. února 2009

Infekce virem HIV 1/3

Infekce virem HIV, která se hlavně v druhé polovině dvacátého století a následně pak jeho konci stala obrovskou hrozbou jak pro moderní zemně tak pro země rozvojového světa zaměstnává mnohé vědecké kapacity výzkumu. Přes veškerou snahu v boji proti této zákeřné nemoci, která způsobuje onemocnění AIDS, však ani dnes, v 21. století, nemůžeme říci, že riziko nákazy virem HIV v současné době povolilo. Právě opačně. Hlavně na konci dvacátého století jsme ve školách i v médiích zažívali konzerty, přednášky a školení varující před virem HIV a onemocněním AIDS. Nevím zda se dostavil poklesla obezřetnost jednotlivců před onemocněním AIDS, či počet přednášek zvedající varovný prst nad číhajícím nebezpečím, ale počet infikovaných virem HIV i nadále roste. Pravdobně se každé z uvedeného projevuje svým dílem viny. Naštěstí zde stále jsou a nezanikají organizace jako Národní program boje proti AIDS a ty pracují a vydávají osvětové materiály, které na svých stránkách či v jednotlivých kampaních propagují. Leták s názvem infekce virem HIV se poukazuje jednoduchu grafickou formou na rizikové, méně rizikové a bezrizikové aktivity při který jihž by mohlo být riziko nakažení virem HIV. Hned na úvodu letáku je použit stručný popis co HIV a AIDS je. "HIV virus je původcem onemocnění AIDS, tj. syndromu získaného selhání imunity. Zdrojem HIV infekce je pouze člověk." Tyto pojmy je třeba si ujasnit před tím, než se dále budeme tématem zajímat. Byť se to nezdá, lidé si tyto pojmy často chybně vykládají.

Jak jsou barevně jednotlivé rizikové kategorie rozděleny
Pro snadnější dělení grafického vyjádření rizikových, méně rizikových a bezrizikových aktivit tvůrci zvolili prvek všem dobře známý, semafor.

Vysoce rizikové možnosti nákazy virem HIV
Heterosexuální styk (vaginální a anální)
Mezi heterosexuálními páry dochází k infikování virem HIV převážně nechráněným stykem. Jednak jde o styk do pochvy, kdy se riziko zvyšuje v období, kdy u virem HIV nakažené partnerka probíhá menstruace.
Další rizikovou aktivitou u heterosexuálních párů je styk do konečníku (anální styk). Je velice rizikovou aktivitou, protože konečník na rozdíl od vagíny postrádá jakékoliv přirozené zvlhčení a tato skutečnost může velice snadno způsobyt malé trhlinky na pohlavním orgánu i na stěně konečníku a tyto trhliny snadno slouží jako brána pro vstup infekce.
Díky zmíněným skutečnostem je vhodné pro zvýšení prevence vždy používat kondom a lubrikační gel.

Homosexuální styk
Jak již bylo uvedeno v odstavcí výše, který pojednává o heterosexuálním pohlavním styku, je styk do konečníku (anální styk) vysoce rizikovou záležitostí. Konečník postrádá jakékoliv formy přirozeného zvlhčení a z tohoto důvodu může při análním styku docházet k oděrkám a prasklinám na stěně konečníku a řitníko odvoru a týto pak slouží jako brána pro vstup infnekce virem HIV.
Proto by tyto sexuální praktyky měli být provozovány pouze za použití lubrikantu a kondomu. Nutno dodat, že z důvodu většího namáhání by se mělo jednat o kondom zesílený, aby se minimalizovala možnost protožení, byť i běžné kondomy jsou v současné době dodávány ve velice kvalitním provedení. Jen pro informaci jsou dle normy ISO 4074 považovány za zesílené kondomy ty, kde tloušťka jedné stěny je minimálně 0,060 mm. Pak je možné takový kondom označit jako extra pevný.

Orální sex
Orální styk lze rozdělit na orální styk vykonávaný na ženě (cunnilingus - latinsky) a orální sex vykovávaný na muži (felace).
Riziko přenosu HIV a ostatních sexuálně přenosných infekcí je při orálním sexu není tak vysoké jako při nechráněné anální či vaginální souloži, ale ani tak toto riziko není zcela zanedbatelné.
U orálního styk na ženě však nebezpečí infikace HIV vzrůstá. Jako ochrana pro orální styk na ženě slouží použití latexové bariery, která se položí na genitál ženy. Pro tuto pomůcku se v anglicky mluvících zemích vžil název "dental dam".
Když partnerka dráždí ústy a jazykem partnerův genitál, mluvíme o orálním styku na muži (felace), či slengově používaný výraz "kouření". Sexuální infekcí se v tomto případě možno nakazit různými rankami v dutině ústní či na penisu, stejně tak z případných syfilických vřídků a podobně. Ochranou zde může být kondom.
Zdroj:
Web Národního programu boje proti AIDS http://www.aids-hiv.cz/
Ještě se můžete těšit na další dvě části těchto užitečných typů:
Vás
KondomTym

Žádné komentáře:

Okomentovat