sobota 21. února 2009

Infekce virem HIV 3/3

Tento článek je posledním článkem ze série třech předchozích, které se zajímají problematikou nákazi virem HIV. Existence tohoto viru je jistě závažnou skutečností a důvodem k tomu, abychom se mu věnovali alespoň v takové míře, jako v této mini sérii. Pokud Vás předchozí dva články vyděsili a zařekli jste se, že už raději nebudete mezi lidi vycházet, tak v tomto článku se dočtete, ze ne všechny způsoby kontaktu mezi lidmi jsou rizikové.


Metody při nihž není možnost nákazy virem HIV tak značná jako v předchozím případě

Hluboké líbání
Při této, na první pohled nevinné praktice, se můžete zdát, že žádné nebezpečí nehrozí. Je sice pravdou, že nebezpečí není tak značné jako v předchozí katogorii, ale v případě zanětu, oděrky v ústech je přirozeně možnost, že infekce přestoupí i při zápasu jazyků.

Sdílení zubního kartáčku a holících potřeb
To, co se jednomu může zdát nepřípustné a nevhodné, aby použil kartáček, či holící potřeby někoho jiného, tak i taková to věc se někomu jinému může zdát běžná a ani na okamžik se nad ní nepozastaví.
Pokud jde o zubní kártáček, tak u něho je vhodné si uvědomit možnost poranění dásní. Možná si říkáte, že používáte ultra jemné kartáčky a toto riziko nehrozí. Omy! Krvácení dásní se obvykle dostaví bez bližšího varování a už je zde možnost nákazy, stejně tak přenosem tělní tekutin, tedy i slin ulpělých na zubním kartáčku.
A co jde o holení, kdo z Vás si při něm nespůsobyl alespoň jednu malou oděrku nebo se neřízl. Pod snad ne, tak mě napadá, že se asi nikdy neholil.
Metody které jsou z pohledu nákazy virem HIV bez rizika

Podání ruky
Při podání ruky se nemusíte obávat, že by Vám snad hrozilo riziko přenosu infikace virem HIV. Při tomto, v mnoha kulturách včetně té naší, běžném projevu pozdravu se skutečně obávat nemusíte infikace virem HIV. Obavu mějte spíše z lidí, kteří nemají základní hygienické náviky a mají ruce špinavé a ani to nemusí být vidět. Mnozí asi z vlastních zkušeností víte o čem mluvím a zároveň uznáte, že by tato problematika byla na samostatný článek, ne-li blog.


Polibek
Běžný způsob polibku, který jako předchozí podání ruky doprovází přátele při pozdravu není z pohledu přenosu HIV infekce nebezpečný. Tak se bez obav líbejte, nicméně jazyky nechte umístěny za rty. Mysleli jsme každý svůj jazyk za svýmy rty.

Kýchání a kašlání
Kýchání či kašlání nemůžeme zakázat, jen doporučit, aby se nechal doprovázet základními prvky slušného chování a hygienickými návyky. Lide jsou ale různí a tak vězte, že pokud se setkáte s člověkem, jenž se chce podělit o své bacily, tak infekci virem HIV na Vás tímto způsobem "neprskne".



Bodnutí hmyzem
Tak to by asi epidemie AIDS byla po celém světě v takové míře, že bychom se nemuseli zabývat věcmi jako je globální oteplování a jistě bychom vymřeli.
Vážně, bodnutí hmyzem Vám viry HIV jistě nepřinese. Komárům a jinému bodavému hmyzu tak nezbývá než si vystačit se svou malárií a nevím čím jestě.

Koupání
Možná už jste se setkali s někým kdo Vám s nepřekonatelným přesvědčením říkal, že na bazén se v žádném případě koupat nechodí z důvodu, aby tam mechytil třeba ten AIDS.
Co k tomuto dodat? Nevím, snad jen že dělá špatně a okrádá se o skvělou sportovní aktivitu. Snad se takového člověka můžeme pokusit přesvědčit ujištěním, že při plavání ve vodě virus HIV nechytne.



Použítí WC
Asi nejčastější fámou je nakažení se virem HIV po použití WC, které navštívila infikovaná osoba. Jedná se o další omyl a tak pokládáme za nutné ho na závěr připomenout.
Kam jít dál?
Zdroj:
S pozdravem
KondomTym

Žádné komentáře:

Okomentovat