neděle 27. ledna 2008

Století kondomu

Je to asi tak trochu s křížkem po funuse, přiznávám. Aktuálnější by tento článek byl asi tak o sedm, osm let zpět, ale na druhou stranu lepší pozdě než vůbec.
Nedávno jsem četl článek o tom, že v osmdesátých letech století minulého, dvacátého, jeden americký časopis žertoval na téma kondomů a přešel k hlavní myšlence textu přes devatenácté století, jako století páry. Dvacáté století pak významným rozvojem techniky všeobecně, s vyzdvihnutím rozmachu atomové energie a následně pak přešel ke století dvacátému prvnímu a s básnickou noblesou jej nazval stoletím užívání kondomů.
S odstupem času se toto "proroctví" zdá být nadmíru aktuální, především i s rostoucím počtem HIV pozitivních, které i u nás, v České republice, neustále narůstá. V současné době není a asi ani dlouho nebude spolehlivější prostředek, chránící před nechtěným početím a zároveň před nepříjemnými komplikacemi v souvislosti s přenosem pohlavních chorob. No, abych někomu něco nezatajil. Stoprocentní ochranou před početím a nemocemi je sexuální zdrženlivost, která však není v populaci příliš rozšířena pro svojí všeobecnou neoblíbenost.
Odpůrcům kondomů, kteří hlavně volají po intenzivnějším prožitku při sexu bez použití prezervativu, se dá namítnout, že vývoj jde i v této oblasti mílovými kroky kupředu a tak si mohou vybrat z tenčích, či jinak vylepšených provedení kondomů jako jsou thin, sensitive, ribbed, studded a další.
S pozdravem
kondom.tym

Žádné komentáře:

Okomentovat